İsmek Meslek Edindirme Kursları (el sanatları branşları)

İsmek Meslek Edindirme Kursları (el sanatları hobi branşları) İSMEK’in ücretsiz (tamamen bedava) kurslarına kayıt olmak için acele edin! Kayıtlar bu kış sezonu 13 Eylül’de başladı. Hobi edinebilir miyim diye düşünenlere işte fırsat 😉

1-Ahşap Boyama: Ham ahşap, seramik, polyester, cam ve galveniz üzerinde, su bazlı boyalar ve yardımcı malzemeler ile kişinin duygu ve düşüncelerini, bakış açısını yansıtması, bu yolla objelere estetik görünüm verilmesi sanatıdır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 200, uygulamalı eğitim süresi 600 saattir.

2-Ahşap oymacılığı: Ahşap oymacılığı, tahta levhaları istenilen şekilde kesip oymak şeklinde tanımlanabilir. Oymak tabiri bir yeri oyarak derinleştirmek veya kazımak manasına gelir. Öteden beri manası karıştırılarak yüzeyi düz bırakılmak suretiyle kesilen şekillere de oyma denilmesi yanlıştır. Fransızca bu işe “de’copaqe” yani etrafını keserek boşaltılmak denir. Türkçe’de oyma denildiği zaman ağaç üzerine kalemle oyularak yapılan kabartılma ve müşebbek işler anlaşılır.

3-Cam Boyama: Boyaların farklı tekniklerle ve bir fırça yardımıyla soğuk camın iç veya dış yüzeyine uygulanmasıyla gerçekleştirilen sanattır. Bu sanat için; uygun boyutta desen fırçaları, cam boyası, cam obje, boyayı eeyen uygun malzeme, su kabı ve ekose yapılacaksa, boya kaldırmayan bant gerekmektedir. İSMEK’teki temel eğitim süresi 300, uygulamalı eğitim süresi 600 saattir.

4-Cam İşlemeciliği: Camın çeşitli ebatlarda kesilerek, değişik teknikler uygulanmak suretiyle şekillendirilip, dekoratif olarak süslenmesi işidir. İSMEK’teki temel eğitim süresi 300, uygulamalı eğitim süresi 600 saattir.

5-Cam Süslemeciliği: Cam süslemeciliği, cam objeler üzerine cama özel boya ve fırçalarla kendine özgü desenler çıkarma, oymalar oluşturma, boyalarla eskitme efektleri verme, boyadıktan sonra fırınlayarak renklendirme gibi tekniklerle objelere farklı ve orijinal bir görünüm kazandırma işlemidir. İSMEK’teki temel eğitim süresi 300, uygulamalı eğitim süresi 600 saattir.

6-Deri Aksesuarları: İşlenmiş haldeki derinin süsleme tekniklerinden yararlanılarak çeşitli giyim ve ev aksesuarlarına dönüştürülmesi için yapılan tasarımlar ve uygulamalar bütünüdür. İSMEK’teki temel eğitim süresi 160, uygulamalı eğitim süresi 400 saattir.

7-Desen Tasarım: Desen sanatçının eserini oluşturmak için kullandığı ilk öğedir. Desen tasarımında bir şeklin kullanım alanına göre çizgi ve rengi daha önceden belirlenerek uygun bir şekilde kurşun kalem uç, kömür vb. aletlerle resmedilmektedir. İSMEK’teki temel eğitim süresi 160, uygulamalı eğitim süresi 300 saattir.

8-El Nakışı: Değişik kumaşlar ve deriler üzerine elde iğne veya tığla değişik iplikler, rafyalar, sim, sırma, pul, boncuk, inci ve çeşitli kıymetli taşların kullanımı ile düz veya kabarık olarak yapılan süsleme ve bezemelere verilen addır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 600, uygulamalı eğitim süresi 1200 saattir.

9-El Sanatları: Genel olarak el sanatları branşlarından takı tasarımı, ahşap boyama, kumaş boyama, cam süsleme gibi alanları ele alan bu branş, daha çok rehabilite amacıyla darülacezeler ve ruh – sinir hastalıkları sakinlerine verilmektedir.

10-Ev Tekstili: Günümüzde kendine ayrı bir yer edinen ev tekstili eve dair her türlü döşeme, perde, kılıf, ev dekorunda kullanılan her türlü örtüyü içine alır. Ev tekstili branşında belli ev tekstili ürünlerinin kesimi, dikimi, renk uyumları gibi konular ele alınmaktadır.

11-Fantezi Giyim: Giyim, insanlar için önceleri dış etkenlerden korunma ihtiyacından doğmuş, sonraları ise geleneksel bir şekilde gelişerek süregelmiştir. Daha açık bir anlatımla ilk çağda basit bir örtünme aracı olan giyim, tarihi evrimi içinde gelişimini yaparak bugünkü duruma ulaşmıştır. Sosyal yaşamın bir sonucu olarak özel günlerde abiye giyim tarzı ortaya çıkmıştır. Bu branşta gelinlik, nişanlık gibi fantezi kıyafetlerin dikimi ve üzerine taş ve boncuk gibi malzemelerle işleme yöntemleri gösterilmektedir.

12-Filografi: Çivilerin arasından tellerin geçirilmesi ile objelere estetik bir görünüm kazandırılması işlemidir. Belli örgü teknikleri kullanılarak, hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilmektedir.

13-Folyo: Metal üzerine, kalem gibi malzemeler yardımı ile arkadan ve önden çizim yapılarak desen oluşturma sanatıdır. Estetik ve tarihi değeri olan mimari yapılar ile değişik objeleri süsleyip dekoratif eşya olarak kullanıma sunma amacıyla, folyo, bakır, pirinç levha üzerinde çalışma tekniğidir. İSMEK’teki temel eğitim süresi 160, uygulamalı eğitim süresi 400 saattir.

14-Giyim: Giysi giyinme aracı olarak bir ülkenin , bir dönemin, bir kişinin özellik belirten sunumudur. Bu nedenle giyim bir yaşam şekli, bir kültür, bir felsefedir. İSMEK’teki temel eğitim süresi 600, uygulamalı eğitim süresi 1200 saattir.

15-Gümüş Sim Örücülüğü: Günümüzde ince gümüş tellerden yararlanarak, örgü tekniğiyle, bilezik, gerdanlık, küpe, kemer oluşturma ve ortaya çıkan ürünleri parlatıp cilalayarak estetik hale getirme çalışmasıdır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 200, uygulamalı eğitim süresi 800 saattir.

16-Halı-Kilim: Pamuk, kıl, ipek, yün ipliklerin kullanılması ile tezgah üzerinde boyuna giden  çözgü ipliklerinin her çift teline yün, ipek, floş ipliklerinin değişik tekniklerle ilmek bağlanıp tezgah üzerinde enine atkı ipliği atılıp kirkitle sıkıştırılmak suretiyle dokunan yaygılardır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 200, uygulamalı eğitim süresi 400 saattir.

17-İğne Oyası: Dünya literatürüne “Türk danteli” olarak giren iğne oyaları, tekniği örgü olan bir el sanatıdır. Geleneklerimizin en güzel örneklerinden olan ve iğne ile ipliğin örneklere göre belirli sayıdaki düğümlerinden oluşan bu sanat, taşıdığı mesajlarla önem kazanmıştır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 150, uygulamalı eğitim süresi 400 saattir.

18-İpek Boyama (Batik): İpek boyama genelde kasnakla elyaf üzerinde özel boyalar ile çalışılan boyama şeklidir. Batik, “noktalayarak resim çizmek” anlamına gelir. Bir doğu sanatıdır. Önceleri sadece mumla çalışılan bu sanat, daha sonra çeşitli teknikler, geliştirilerek çalışıldığı malzemenin adını almıştır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 160, uygulamalı eğitim süresi 400 saattir.

19-Kırkyama: Ülkemizde kırkyama olarak bilinen bu kumaş birleştirme tekniği,artık materyalleri değerlendirmek amacıyla uygulanan bir kumaş dikim türüdür. Günümüzde ihtiyacın  ötesinde keyifli bir hobi olarak kabul görmektedir. İSMEK’teki temel eğitim süresi 150, uygulamalı eğitim süresi 600 saattir.

20-Kumaş Boyama: Yün, ipek, pamuk, keten gibi doğal ya da yapay kaynaklı ipliklerle dokunan kumaşların üzerine, iğne ile yapılan nakışın yerini fırça ile yapılan boyanın alması işlemi kumaş boyama olarak adlandırılmaktadır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 300, uygulamalı eğitim süresi 400 saattir.

21-Kurdele Nakışı: Günümüzün en çok ilgi gören el sanatları arasında yer alan kurdele nakışı, ipek kurdelenin giysilerde süsleme unsuru olarak kullanılması ile başlamıştır. Kurdele nakışında birbirinden güzel çiçek motifleri (menekşe, lale, gelincik, mineler vs.) istenilen zemine uygulanabilmektedir. İSMEK’teki temel eğitim süresi 150 saattir.

22-Makine Nakışı: İşleme, ipek, yün, keten, pamuk, metal vb. iplikler kullanılarak çeşitli iğneler ve uygulama biçimleri aracılığı ile keçe, deri, dokuma vb. üzerine yapılan bezemelere ‘‘işleme’’ (nakış) denir. Makine nakışı, sanayi üretime yönelik bir çalışma alanı olup, aile ekonomisine de katkıda bulunmayı sağlayan bir üretim dalıdır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 600, uygulamalı eğitim süresi 1200 saattir.

23-Mefruşat: Ev tekstil ürünlerinin tasarlanıp, çeşitli teknikler kullanılarak göze hoş gelecek bir şekilde dikilmesi işlemidir. Yıllardır ev hanımlarının ilgi gösterdiği bu alanda büyük gelişmeler olmuş, ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 180, uygulamalı eğitim süresi 400 saattir.

24-Mozaik: Çeşitli renklerde ve şekillerde küçük taşlar ve camların yan yana getirilerek, ara boşluklarının desen derz dolgu maddesiyle doldurularak, kompozisyon oluşturulması sanatıdır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 300, uygulamalı eğitim süresi 600 saattir.

25-Örücülük- Şiş Örücülüğü: Herhangi bir desenin beş şiş ya da misine adı verilen örgü aletleri ile motif motif veya bütün halinde tamamlanması işlemidir. Şiş örücülüğü ile ev mefruşatı olarak tanımlanan her türlü obje yapılabilmektedir. İSMEK’teki temel eğitim süresi 150 saattir.

26-Resim: Etrafımızda görülen, düşünülen, hayal edilen faktörlerin, akıl süzgecinden geçirilerek, herhangi bir zemin üzerinde yansıtılması sanatıdır. Daha çok insan, hayvan figürü, doğa ya da herhangi bir obje olabilir. İSMEK’teki uygulamalı eğitim süresi 200 saattir.

27-Rölyef: Bir figür veya süsün, düz bir zemin üstündeki çıkıntısı, kabartması, manasına gelir. Sanatsal değeri olan mimari ve tarihi yapıların, aslına sadık kalınarak ahşap vb. malzemeler yardımıyla, tablo üzerine aktarılması sanatıdır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 200, uygulamalı eğitim süresi 400 saattir.
 
28-Seramik: Seramik, en basit tarifiyle, “çok yüksek sıcaklıkta pişirilmiş toprak” demektir. Seramik, süs ve mutfak eşyası yapımında, binaların iç ve dış yüzeylerinin, zeminlerinin kaplanmasında kullanılan önemli bir dekorasyon ürünüdür. İSMEK’teki temel eğitim süresi 400, uygulamalı eğitim süresi 800 saattir.

29-Tel Kırma: Tel kırma, geleneksel Osmanlı işlemelerinden olan “Bartın işi”nin halk arasında bilinen adıdır. Tellerin makasla değil elle kırılarak oluşturulduğu güzel ve kolay yapılan bir işleme çeşidi olup malzemeleri gelin teli, yassı düz iğne ve seyrek dokunmuş bir kumaştır. İSMEK’teki temel eğitim süresi 128, uygulamalı eğitim süresi 400 saattir.

30-Telkari: Halk arasında “tel ile yapılan sanat” ya da  “vav işi” de denilen telkari, ince tel haline dökülen gümüşün bükülerek, küçük motiflerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir sanattır.

31-Vitray: Renkli cam parçalarının, kurşun ve alçı bölmelerle birleştirilmesiyle yapılan bir  sanattır. Vitray, ilk çağlardan itibaren, bir sanat dalı olarak gelişmiştir. İSMEK’teki temel eğitim süresi 260, uygulamalı eğitim süresi 600 saattir.