modern ve kozmopolit yaşamın gereği çoğumuz evden işe, işten eve hatta kimisi de sadece evinden vakit geçirir oldu günlerce hatta haftalarca. dışarı çıkıp bir parça oksijen almak isteyenler de betonların ve gürültü kirliliğinin keşmekeşinde kayboluyor..
yaşadığımız kapalı mekanların havasını temizlemek için alınabilecek önlemler rutubetli evler tabiri caizse insanı günden güne çürütür ve alerjik reaksiyonları tetikler, yeterince havalandırılmayan odalar ise odalarımızın iç ortam hava kirliliğini arttırmakta ve soluduğumuz havanın sağlıksızlaşmasına neden olmaktadır. yeterince havalandırılmayan evlerde hastalıklar daha çabuk yayılır ve hasta olmayan insanlar dahi yeterli oksijen bulunmadığından hastalanmaya daha yatkın olur. beyine oksijen gitmeyince vücut bitkin düşer. evde çok eşyamızın olması demek, toz akarlarının evimizde daha fazla birikmesi demektir ayrıca temizlenmesi gereken eşya sayısı da artar. tozlu bir ev ve tozlu eşyalar; alerjik hastalıklara ve vücut direncinin düşmesine sebep olur.
temizlik maddeleri ve öldürücü sinek/böcek ilaçlarından solunan zehir!! evimizin havasının ve içinin temizliği için böcek, karınca gibi evimizde bulunmasını istemediğimiz haşerelere karşı zehirli ilaçlar sıkarız ve bu da soluduğumuz havanın kalitesini düşürür ancak bu da yetmezmiş gibi zararlı kimyasalları solur dururuz saatlerce! aynı şekilde temizlik yaparken kullandığımız yoğun kimsayal içeren temizlik maddeleri de evimizin tüm odalarındaki soluduğumuz havanın kalitesini düşürür, sağlıksızlaştırır. Zehirli kimyasal maddeler içeren birçok temizlik ürünü hasta eder. Bu tip ürünler soluma, yutma veya deriye temas ile zehirleyebilir. Etkileri hemen veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Özellikle küçük, kapalı, havasız yerlerde ağız burun gözler korunmalı. Sadece sıvı sabun, sıcak su, yemek sodası (karbonat), sirke gibi daha az zehirli temizleme yöntemlerinin bulunabileceği unutulmamalı. Sulu veya dışarı hiç toz sızdırmayan elektrik süpürgeleri tercih edilmeli.
mobilyalar ve duvar boyası evimizi ve mümkünse okulları boyarken solvent bazlı boya kullanılmaması çocukların uçucu organik maddelere maruz kalmaması açısından önemlidir.
mum ve tütsü yakmak zararlıdır Yaygınlaşan mum-tütsü yakma uygulaması insan sağlığına zarar vermektedir.
Küflü duvarları sirkeyle, evinizi karbonatla ve sodayla temizleyin. Kaloriferleri boyamaktan, halı ve parkeleri yapıştırmaktan vazgeçin. Yemek yaparken mutfak pencerenizi açık, kapısını kapalı tutun. Su borularınız çok eskiyse kullanmadan önce suyu bir miktar boşa akıtın.